On je svetski prvak u spremanju paste

Đorđo Nava, italijanski kuvar koji radi u Južnoj Africi pobednik je Svetskog šampionata u pravljenju paste koje je u subotu održano u Parmi zahvaljujući svom receptu za jeftinu pastu koji, kako kaže, savršeno odgovara ekonomskoj krizi u Italiji.

Nava, koji je za svoj rad u restoranima Kejptauna dobio nekoliko vodećih kulinarskih nagrada oduševio je publiku i žiri jednostavnim tanjirom kavatelija – pastom sa brokolijem i origano cvetovima.

“Jednostavnost je ključ. Predstavio sam recept koji je jeftin ali ukusan”, rekao je on Rojtersu posle pobede.

“Drugi su se nadmetali sa skupim receptima baziranim na ribi ali imajući u vidu ekonomsku situaciju u Italiji meni se nije učinilo da bi bilo u redu da predstavim neko ekstravagantno jelo”.

Šampionat u pravljenju paste, koji je prvi put održan prošle godine, priređen je u Barila akademiji u Parmi. Tokom dva dana 24 šefa iz celog sveta imali su 40 minuta da završe svoje jelo u prvoj rundi, odnosno pola sata u finalu.

“Moje jelo se lako pravi i svi ga mogu skuvati kod kuće. Jednostavne stvari su često najbolje”, rekaoi je Nava, Prošle godine, japanski juvar Joši Jamada poneo je titulu šampiona.